Volksdansen met groene energie

Waar komt groene energie vandaan?

De investeringen in een duurzaam en innovatief Nederland worden steeds hoger. Ook de consumenten dragen hier hun steentje aan bij. Duurzame energiebronnen worden ontwikkeld en aangesproken door een massale overstap van grijze stroom naar groene stroom. Het is dan ook niet meer weg te denken wanneer je een nieuw energiecontract afsluit. Maar waar komt groene energie vandaan en is dit ook echt groen?

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

Hier kunnen we heel kort over zijn. Grijze stroom is verkregen door kolencentrales of atoomenergie. Groene stroom wordt opgewekt uit zonne-energie, windenergie of biomassa. Dit zijn bronnen die duurzaam en niet opraken in de loop der jaren. Bij grijze stroom is dit wel het geval omdat kolen op kunnen raken. Groene energie is dus beter voor het milieu én op een duurzame manier opgewekt.

Vormen groene stroom

Om het makkelijk te maken zijn er ook nog verschillende ‘soorten’ groene stroom die je kunt afnemen bij een energieleverancier.

  1. Groene stroom opgewekt door de energieleverancier zelf
  2. Groene stroom dat wordt ingekocht bij een andere maatschappij door de energieleverancier

Alle twee de manieren zijn volledig groen, maar toch zit er een klein verschil in. Groene stroom dat wordt opgewekt door de energieleverancier zelf is volledig groene stroom. De energieleverancier kan aantonen dat deze energie volledig op een groene manier is opgewekt.

Stroom dat wordt ingekocht door de energieleverancier, kan ook gecertificeerde groene stroom zijn. De energieleverancier koopt dan eigenlijk grijze stroom in een groen jasje. Dit wordt gedaan doordat de maatschappij waar wordt ingekocht energie certificaten uitgeeft. Deze ontstaan door een overschot aan groene energie in landen zoals Noorwegen, wat wordt doorverkocht aan een land zoals Nederland dat nog niet helemaal 100% groen is. De lampen werken dan alsnog door grijze stroom terwijl je denkt dat het groene stroom is.

Stap over naar groene energie

Zeker weten of jouw energie contract echt groen is? Start dan een vergelijking van meerdere energieleveranciers hier. Hier staat precies bij vermeldt of je groene stroom krijgt geleverd of niet. Zo weet je zeker dat je duurzaam bent én je steentje bijdraagt aan het verduurzamen en verbeteren van het milieu in Nederland. Stap daarom over naar een contract met groene energie.

local_offerevent_note

account_box